Made in Baling Soela, een Marron dorp in het Tropische Regenwoud van Suriname

Made in Baling Soela, een Marron dorp in het Tropische Regenwoud van Suriname

Klik om het badpak te kopen

Het was heerlijk bijkomen in de Surinamerivier, na een lange warme dag van opnames in Baling Soela. In tegenstelling tot de algehele temperatuur was het donker bruine water behoorlijk koud. Mijn lichaam moest echt even wennen aan de kou, maar daarna voelde het water heerlijk ontspannen aan. De sterke stroom voelde als een natuurlijke massage.

Zelfs als goede zwemmer, bleef ik aan de kant omdat de stroom met vloed behoorlijk sterk is. De lokale bevolking waarschuwt dan ook om niet te ver het water in te gaan. Met de regenboog aan de horizon was het een perfect einde van een prachtige vruchtbare dag.

Suriname rivier, Baling Soela

Baling Soela
Zo een twee uur rijden vanuit Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, brengt u naar Baling Soela, een Marrondorp in het district Brokopondo. Er wonen ongeveer 500 Saramaccaanse families. 

Dit is één van de plaatsen waar Talking Prints lokale families helpt hun inkomsten te vergroten met traditionele kunsten. Door lokale modistes te faciliteren met naaimachines, garen, stof en meer, legde de sociale onderneming ook de basis voor een aantal vrouwen om hun eigen bedrijf te starten.

Een 360 ° zicht op de rivieroever van Baling Soela met Pekula Starke en Zoe Mezas van Talking Prints

Talking Prints voorziet deelnemende vrouwen niet alleen van benodigdheden om hun talenten te ontwikkelen, maar leert hen ook nog verder te gaan dan hun traditionele kunst. Hierdoor kunnen zij hun werk meteen aan Talking Prints verkopen. Dee gegarandeerde afzet maakt het relatief gemakkelijk voor de deelnemers om hun inkomsten te verhogen.

Sinds 2017 werkt Talking Prints samen met acht Baling Soela-vrouwen om hun traditionele Marron borduurtechnieken te tonen in heuptasjes en om Pangi-Mono's te naaien.

Ontworpen door de bekende mode-ontwerper Meredith Joeroeja, is een Pangi-Mono de perfecte fusie tussen een traditionele Japanse kimono en een authentieke Maroon pangi, met vleugje urban streetwear swag.

Meredith Joeroeja, pronkt met haar ontwerp, de Pangi-Mono. Klik hier om de Pangi-Mono te bestellen.

De vrouwen achter Talking Prints

Zoe Mezas en Pekula Starke zijn de twee moedige inspirerende vrouwen achter het merk Talking Prints. Geboren en getogen in Nederland met een bloeiende carrière hebben beiden hun baan opgezegd om naar Suriname te komen en met hun spaargeld hun sociale visie te verwezelijken.

De missie van de sociaal ondernemers is om duurzame banen te creëren voor de inheemse bevolking in het binnenland van Suriname, in synergie met de culturele en authentieke levensstijl van de gemeenschap.

Een wandeling door Baling Soela

Sinds 2015 is Talking Prints projecten gestart in drie verschillende gemeenschappen in het binnenland van Suriname, waar er vaaj minder werk- en opleidingsmogelijkheden zijn.

Met Talking Prints creëerden Zoe en Pekula werkgelegenheid voor ongeveer 20 inheemse en Marron families. De deelnemers, mannen en vrouwen uit diverse dorpjes maken trendy items voor het merk. Hun traditionele kunst wordt ingecorporeerd in de ontwerpen. Dit zijn duurzame banen om een redelijk inkomen te verdienen en een financieel onafhankelijker leven te leiden.

Items van Talking Prints

Van headwraps en scrunchies tot en met heuptasjes en Pangi-Mono's; Talking Prints maakt items die aanspreken.

Zo eenvoudig als de headwraps en scrunchies zijn, laten ze de prints voor zich spreken. Niet alleen met de kleuren maar ook met de hoogwaardige kwaliteit stof.


Klik om Scrunchies te kopen

Verschillende traditionele Surinaamse kunstvormen brengen modieuze heuptasjes en Pangi-Mono's tot leven en maken deze vooral ook exclusief.

De heuptasjes zijn nog in de maak, maar je kunt de unieke Pangi-Mono nu al bestellen tegen een introductieprijs. Wees vooral gul en bestel voor jou en jouw geliefde of beste vriend of vriendin.

Wil jij ook een exclusief item uit Suriname, klik dan op: Shop Suriname

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.